Kebenekaises sydtopp kan i sommar passeras av Kebnekaises nordtopp. Foto: Carl Lundberg och Gunhild RosqvistVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kebnekaises nordtopp kan passera sydtoppen

Publicerad
I sommar kan det hända att Kebnekaises nordtopp blir den nya högsta punkten i Sverige.

Det varma vädret kan innebära att den hittills högsta punkten, Sydtoppen, smälter så mycket att det passeras av nordtoppen.

Uppgifterna kommer från bergsguiden Carl Lundberg på Tarfala forskningsstation. Enligt honom visar mätningar gjorda i lördags, på Storglaciären öster om Kebnekaises sydtopp, att glaciären smält mycket i sommar.

– Vi mäter ju storglaciären nedanför toppen ganska ofta och den indikerar vad som händer. De här varmaste dagarna så har det smält rätt mycket, säger Carl Lundberg som gjort de senaste mätningarna vid Tarfala forskningsstation.

Hur gör ni när ni mäter toppen?

– Vi använder oss av en precisions-gps. Vi bär upp den på toppen och läser av den. Den är bättre än en vanlig gps när det gäller höjdmätningar.

– Det görs även en annan mätning som använder en äldre mätmetod. Den görs på samma sätt och på samma dag som den gjorts de senaste decennierna.

Minskat i höjd sista 20 åren

Toppmätningen görs inom de närmsta veckorna. Under de senaste 20 åren har sydtoppen minskat i höjd i snitt en meter per år till följd av ett varmare klimat. Förra året var Sveriges högsta punkt  2098,5 meter över havet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer