I klippet träffar du Kent Engström i Luleå som fick en dödsdom för elva år sedan. Men kärleken till Ulla och veteranbilarna håller honom vid liv. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kent i Luleå överlevde ”obotlig cancer” – kärleken till Ulla och bilarna håller honom vid liv

Uppdaterad
Publicerad

”Din cancer är obotlig och går inte att operera. Du har tre månader kvar.” För elva år sedan fick 72-årige Luleåbon Kent Engström en dödsdom av läkarna. Han står här än i dag.

– Kärleken till min särbo Ulla och bilhobbyn gör att jag fortfarande är på benen, säger han själv.

Elva år har gått sedan Kent Engström från Smedsbyn i Luleå drabbades av bukspottkörtelcancer. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna meddelade läkarna att cancern inte gick att operera – och att han hade tre månader kvar att leva.

Men trots beskedet vägrade han att ge upp.

– ”Jag renoverar bilar och då ska ni kunna renovera mig” svarade jag läkarna, säger han.

Fick efterlängtad men riskfylld operation

Efter tio dagar fick Kent det efterlängtade beskedet att läkarna ändå skulle operera honom. Men han fick även veta att ingreppet var så omfattande att det kunde innebära slutet på hans liv.

– De opererade bort bukspottkörteln, delar av tunntarmen, tolvfingertarmen och magsäcken. Sedan gjorde de även nya kanaler till galla och lever, berättar han.

Vägde 49 kilo efter lång sjukhustid

Under två månader låg Kent på Karolinska universitetssjukhuset innan han förflyttades till Sunderby sjukhus i Luleå. Där blev han kvar i ytterligare ett par månader innan han fick åka hem.

– Under den här tiden hade jag rasat i vikt från 70 till endast 49 kilo. Tre veckor efter operationen mådde jag som sämst och kräktes så mycket att jag var skinnflådd i munnen och därefter blev operationssåret inflammerat, säger han.

Äter 16 piller om dagen för att fungera

Det tog tre år innan Kent ”började fungera” och fortfarande måste han äta 16 tabletter om dagen. I sex år gick han på löpande kontroller men i dag är han cancerfri.

– Jag har fått en andra chans. Men det är kärleken till min särbo Ulla och bilhobbyn gör att jag fortfarande är på benen, säger Kent Engström.

I videon berättar Kent om särbons stöd och om sitt stora intresse för gamla bilar.

Formen, känslan och hur de gamla veteranbilarna är konstruerade tycker Kent inte ens går att jämföra med dagens bilar. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.