Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de kilometerlånga Nato-konvojerna som glider genom Norrbotten. Foto: Erica Olofsson/SVT

Kilometerlånga Nato-konvojer färdas längs vägarna i norr

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor Nato-övning i norra Sverige där amerikanska förband ska förflytta sig från Norge till Finland, via Norrbotten. Något som märks ordentligt på vägarna.

Under några dagar kommer kilometerlånga militärkolonner med drygt 130 militärfordon och 550 soldater att färdas längs vägarna i norr.

Försvarsmakten ska stötta amerikanska förband som ska ta sig från Norge till Finland, via Norrbotten.

– Vi måste säkerställa transporter och säkerhet. Ha koll på omvärldsläget och vad som rör sig i området. Det är inte bara att lasta och åka mellan a och b, säger generalmajor Fredrik Ståhlberg.

Stärkt försvar av Nordkalotten

Syftet är att Nato ska visa sina förmåga att förstärka Europa. Det hela går ut på att öva försvaret av Nordkalotten tillsammans med övriga Natoländer och att ta emot förstärkningar av internationella förband.

– Nordkalotten är ett viktigt strategiskt område. Om man tittar norrut mot Ishavet, hela Atlanten. Men den är också viktig för att kunna förstärka från USA till norra Europa.

Historiskt stöd från Sverige

Det är första gången i världshistorien som den svenska Försvarsmakten har fått uppgiften att ge värdlandsstöd som allierad i Nato.

– Den här övningen är både viktig och unik därför att det är skarp och Sverige nu är Nato-medlem.

Övningen medför stor påverkan på framkomligheten i trafiken på flera håll. Något som kan bli en allt vanligare syn i de nordligaste delarna av landet.

– På det stora hela tror jag folk förstår varför vi gör det här. Det är ju för dem som bor här. Så att vi säkerställer försvaret av norra Europa.

90 000 soldater

Övningen Immediate Response 24 är en del av Natos stora övningsserie Steadfast Defender 24.

– Under mars, april och maj är det ju nästan 90 000 soldater som rör sig i det här området, säger Fredrik Ståhlberg.

När de amerikanska förbanden anlänt till Finland ska de delta i övningen Northern Forest med soldater från Finland och Norge.

I klippet ser du de kilometerlånga Nato-konvojerna i Norrbotten.

Natos största övningsserie på decennier

  • Steadfast Defender pågår från mitten av januari till juni och är den största Natoövningsserien på decennier.
  • Den har planerats i flera år och genomförs för att tydligt visa upp alliansens förmåga att avskräcka motståndare och demonstrera Natos förmåga att förstärka Europa.
  • Det övas genom att flytta trupper över Atlanten från Nordamerika till Europa.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.