Kinesisk turism i Sverige kan påverkas efter satirinslag

Publicerad

Turismen från Kina har en jättepotential att växa i Sverige. Trots att endast tio procent av den kinesiska befolkningen har ett pass reste 130 miljoner kineser utomlands under 2017. Men hur ska man undvika kulturkrockar och hur ska man möta kineser på ett bra sätt? Det var några av de saker som diskuterades på ett seminarium om kinesisk turism i Kiruna under tisdagen.

Det finns en stor potential för den kinesiska turismen att växa i Sverige. 130 miljoner kineser reste utomlands förra året och inom tio år beräknas 25 procent av värdens turister vara kineser.

– Det är bara tio procent av Kinas befolkning som har pass och möjligheter att resa utomlands så det vi ser idag är bara början egentligen. Fler kommer att få pass, fler kommer att tjäna mer pengar och fler kommer att prioritera att resa så långt som till Norden och till Sverige, säger Kinaexperten Jonathan Kullman från Nordic Business House som idag var på plats i Kiruna.

Undvik siffran fyra

Kinesen vill uppleva den svenska naturen, den lokala maten, shopping och naturligtvis den rena luften. Men det finns vissa saker som en turistentreprenör bör känna till för att få den kinesiska turisten att känna sig välkommen.

– En viktig sak är siffror, siffran fyra är ett otursnummer i Kina. Siffran fyra ska man undvika, det förknippas med döden. Har man till exempel hotellverksamhet så förlägg inte kinesen på våning eller rum fyra. Däremot på våning åtta för siffran åtta är ett lyckotal i Kina, säger Jonathan Kullman.

Under hösten har det inträffat flera händelser kring kinesisk turism i Sverige som den statliga kinesiska teven har uppmärksammat. Som när den kinesiska ambassaden i Stockholm krävde en ursäkt av Sveriges Television för ett inslag i humorprogrammet Svenska Nyheter efter ett satirinslag om Kinesiska turister, som kom en dag för tidigt till ett hotell i Stockholm för att checka in, tumult uppstod och svensk polis fick avvisa kineserna.

Kan sådana händelser som visas i kinesisk TV påverka kinersers vilja att resa till Sverige?

– Det kan eventuellt ha negativ inverkan, men då på kort sikt. Men med tanke på att det är så få som har pass och ändå är det så många kineser som reser utomlands och det kommer bara att öka, så på lång sikt kommer det inte ha någon direkt inverkan. Man får avvakta och följa utvecklingen helt enkelt och se vad det kan ha för påverkan, säger Jonathan Kullman.

Kulturkrockar

Orsaken till sådana händelser beror ofta på att den kinesiska turismen är relativt ny i Sverige. Många som tar emot kineser är inte vana och har generellt en ganska låg kunskap om kinesisk kultur och det gör att kulturkrockar kan ske.

– Mångt och mycket är det utbildning, att man behöver ha lite mer grundföreståelse och förutsättningar som gäller för att det ska bli bättre, säger Jonathan Kullman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer