Kiruna är rivet och uppbyggt 2019

Uppdaterad
Publicerad

LKAB och Kiruna kommun har enats om en tidplan av avvecklingen av nuvarande centrumkärna och uppbyggnaden av ett nytt centrum.

Om fyra år ska ett nytt torg med stadshus och ett nytt handelsområde stå klart i Kiruna samtidigt som dagens centrum avvecklas.

– Stora delar av torget och handelsgatan ska vara klart 2019. Det innebär att utflyttningen av nuvarande centrumkärna ska också ske 2019 säger Peter Niemi kommunchef i Kiruna.

Kiruna flyttar

Försöker bli överens med alla

Under de närmaste åren ska LKAB köpa fler fastigheter i Kiruna centrum. Men det finns inga avtal klara vad som händer med köpmännen och andra näringsidkare.

– Under hösten ska vi kunna beskriva ett mer detaljerat regelverk för det här.

Våra förhoppningar är att vi ska komma överens med samtliga som finns inom det här området säger Stefan Hämäläinen direktör för samhällsomvandlingen på LKAB.

Ingen spökstad

För att dagens centrum inte ska bli övergiven och öde ska avveckling och utveckling samordnas.

– Från våran sida är det viktigt, det får inte bli en spökstad det är vi överens med Kiruna kommun säger Stefan Hämäläinen direktör för samhällsomvandlingen på LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet