Några av deltagarna i Extreme passerar ett svalkande vattendrag under helgens fjällöpning i Kirunafjällen. Foto: IFK KirunaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kiruna Extreme blev en het utmaning

Fjällöpningstävlingen Kiruna Extreme blev oväntat tuff som följd av det varma vädret.

Tvåmannalag har tävlat under lördag till söndag i Kirunafjällen. Den längsta banan, med namnet Extreme, var sju mil lång, och i loppet ingår övernattning med medhavd utrustning, de två kortare loppen var fem och fyra mil långa.

I klassen Extreme Men segrade Team Haglöfs Silva bestående av Olof Häggström och Björn Rydvall. Avståndet till Löparklubben (Erik Froode och Jens Kjellerup) var 44 minuter efter dag 1, en ledning som utökades till 69 minuter i mål efter drygt 11 timmars löpning. På tredje plats kom BikeRay Sverige (Lars Nilsson och Jakob Odeblad).

Välmeriterade orienteraren Emma Johansson ställde upp i Extreme Mix med klubbkamraten Anders Dahlin under lagnamnet Knights of Toughness. Med en sammanlagd tid på 12,5 timmar vann Knights of Toughness med drygt 20 minuter före Team Haglöfs Silva/IKSU Multisport (Jonas Westling/Josefina Wikberg). Team Nord och Syd (Niclas och Petra Lestander) var 3:a, 68 minuter efter segrarna.

Värmen gjorde tävlingen tuffare än väntat. Riksgränsen hade bland de högsta temperaturerna i Sverige under fredagen, något som även bidrog till problem för deltagarna.

Banläggaren Martin Morell säger i ett pressmeddelande:

– En del löpare var rätt så medtagna efter dag ett på grund av värmen – det var svårt för dem att inta tillräckligt med vätska under loppet och vår läkare fick ta hand om några i nattlägret som led av vätskebrist. En deltagare fick till och med besöka sjukhus för vård men var snabbt återställd.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer