Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krister Pounu (KD) tycker inte att Kiruna kommun behöver fler kommunikatörer – i klippet bemöter Mats Taaveniku (S) kritiken. Foto: SVT/Arkiv

Kiruna får 100 miljoner av LKAB – jätteminus blir plus

Uppdaterad
Publicerad

Stadsflytten i Kiruna har blivit dyrare än förväntat. Nu får kommunen 100 miljoner kronor av LKAB för oförutsedda fördyringar – men så gott som alla besparingsförslag ligger kvar.

När ett avtal om stadsflytten tecknades 2014 skrevs det in en klausul om en pott på 350 miljoner kronor för oförutsedda fördyringar.

Nu har parterna kommit överens om att 100 miljoner ska betalas ut.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Jätteminus blir plus

Pengarna går rakt in i kommunkassan och förvandlar ett prognostiserat underskott på 72 miljoner till ett plus på 24,4 miljoner kronor.

Men pengarna får inte användas till driften av kommunen. De besparingar som har lagts fram av kommunledningen ligger därför kvar när budgeten tas upp under måndagskvällen.

Badhus för en miljard

Precis vilka fördyringar det handlar om är inte offentligt ännu. Men badhuset för över miljarden lär rimligen finnas med.

– Det finns en lista på specifika fördyringar, men förhandlingarna är inte klara än. Det vi är överens om är de 100 miljonerna, sedan återstår det 250 miljoner att förhandla om, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Kommunikationen kritiseras

Budgetdebatten i kommunfullmäktige kom inte av sig trots det oväntade tillskottet. Den huvudsakliga kritiken från oppositionen var att det borde tas ännu större krafttag för att nå plusresultat även de kommande åren.

Kristdemokraterna motsatte sig till exempel satsningen på en ny kommunikatör. Kommunledningen vill öka marknadsföringen av Kiruna och få fler att flytta in och bidra med skatteintäkter.

Krister Pounu (KD) tycker inte att det behövs fler kommunikatörer i kommunen – hör Mats Taaveniku (S) bemöta kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet