– Det händer att jag får indikationer om att misstänksamma fordon, säger Jan Lundmark, säkerhetsansvarig på Kiruna kommun. Foto: SVT

Kiruna kommun skärper säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Hot mot infrastrukturen i Kiruna gör att kommunen nu vidtar åtgärder. Antalet personer som får ta del av samhällsviktig verksamhet i kommunen minskas och vaksamheten skärps.

– Vi märker av ett större hot mot infrastrukturen så vi har minskat ned så att vi är mycket färre i grupperna som analyserar samhällsviktig verksamhet som exempelvis hanteringen av vattenförsörjningen i kommunen, säger Jan Lundmark, säkerhetschef Kiruna kommun.

Rapport till Säpo

Säkerhetschefen i Kiruna kommun är inte förvånad över nyheten om att det kommit in underliga mail till Luleå kommuns mailbox med frågor om infrastrukturen och att man misstänker kartläggning från främmande makt.

Men han kan inte heller på rak arm säga att man upplever samma uppvaktning i mailform vid Kiruna kommun.

Däremot har andra faktorer gjort att man är betydligt mer vaksam och försiktig med vad man delar med sig när det gäller samhällsviktig verksamhet.

– Det händer att jag får indikationer om att misstänkta fordon från andra länder står på konstiga uppställningsplatser runt om i kommunen. Och försvaret har ju uppmanat oss att reagera om vi ser något så själv rapporterade jag till Säpo när jag upptäckte en utländsk täckt långtradare mellan Vittangi och Soppero på väg 45 för ett år sedan, säger Jan Lundmark.

Uppmaning till kirunaborna

Kiruna kommun har fått medel från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att göra risk- och sårbarhetsanalyser.

– Vi kommer inom en snar framtid att gå ut med en enkät i de olika stadsdelarna i Kiruna för att se hur krisberedskapen ser ut och sen kommer vi sammanställa en broschyr till kirunaborna gällande att de bör se över sin krisberedskap hemma, säger Jan Lundmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer