Foto: Sameradion och SVT Sápmi

Kiruna sjukhus lägger ned alla akutsjukvårdsplatser – utom en

Uppdaterad
Publicerad

Idag togs beslutet att lägga ned alla akutsjukvårdsplatser, utom en, på Kiruna sjukhus.

– Hade det här gått att undvika hade vi gjort det, men vi kan tyvärr inte bemanna, säger närsjukvårdschefen Gitt Ström på Region Norrbotten.

I nuläget har Kiruna sjukhus två HIA-IVA platser och två övervakningsplatser. HIA-IVA kan likställas med akutsjukvårdsplatser där de patienter med allra störst behov får vård. Men efter den 17 september försvinner en av dessa platser samtidigt som de två övervakningsplatserna flyttas till medicinavdelningen. Vilket betyder att endast en akutsjukvårdsplats återstår.

– Vi har under en längre period haft svårt med bemanningsdelen. Vi har stor sjuksköterskebrist och har kommit fram till att vi behöver göra den här reduktionen, säger Gitt Ström, närsjukvårdschef på Region Norrbotten.

”Ger en viss konsekvens”

Liknande tankar fanns redan innan sommaren, men då lyckades sjukhuset lösa situationen med vikarier och att personalen sköt upp sina semestrar.

Vad kan detta få för konsekvenser?

– Vi har diskuterat detta under dagen. Vi måste ge patienterna säkra akuta omhändertaganden och de på övervakningsplatserna ska få vård i den omfattning de behöver. Men det kommer ge en viss konsekvens, men omfattningen på den är för tidigt att säga nu.

Tror på ökade ambulanstransporter

Det är oklart hur lång tid akutsjukvårdsplatserna försvinner från sjukhuset – lika oklart är situationen kring ambulanstransporterna. Idag finns det två dygnsbilar och en dagbil i Vittangi.

– Vi har inte diskuterat klart detta ännu. Vi har haft ett första möte idag och transporterna kommer öka, tror vi, men i vilken omfattning har vi ej analyserat färdigt, säger Gitt Ström, närsjukvårdschef på Region Norrbotten.

Gruvfacket och kommuninvånare uttryckte oro och kritik när ni snackade om detta inför sommaren – hur tror du det kommer bli nu?

– Det är klart att det uppstår oro. Det är inget konstigt. Men det här är ingenting vi önskar. Hade det här gått att undvika hade vi gjort det, men vi kan tyvärr inte bemanna. Vi får försöka lösa situationen på bästa möjliga sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.