Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu startar inspelningen av filmen om hockeylegenden. Foto: Arkiv/Hans Sternlund/SVT

Kirunabor med dialekt och karaktär söks till tv-serie om Salming

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar inspelningarna av tv-serien om hockeylegenden Börje Salming. Huvudrollen är redan tillsatt, men massor av statister behövs och många mindre roller ska besättas.

Nu genomför produktionsteamet provfilmningar med Kirunabor.

Sagan om Sveriges kanske mest legendariska hockeyspelare börjar i Kiruna och i området kring hockeyladan Matojärvi. Det var här som Börje Salming växte upp och lärde sig ishockeyns grunder inför de fortsatta äventyren i Tre kronor och NHL.

Castings bara två stenskott från hockeyladan

Det är också här som tv-serien i sex avsnitt börjar.

Som av en händelse hålls intervjuer och scenprover inför inspelningarna bara två hårda slagskott från Matojärvi i en konferenslokal vid en hotell- och campinganläggning.

En av dem som söker någon av de mindre rollerna är Annica Henelund, till vardags företagare och lokalpolitiker för Centern. Hon har varit med förut när det har spelats in för både tv och spelfilm i Kirunaområdet.

– Det känns ändå lite extra roligt när det handlar om Börje Salming, säger hon.

Folk som smälter in i 60-talets era

Rollen som den vuxne Börje Salming är redan tillsatt. Den spelas av Valter Skarsgård som har tränat skridskoåkning och klubbteknik i ett par års tid. I Kiruna söker man bland annat den unge Börje, mamma Karin och tränaren Rune Lantto.

Men man kommer också behöva massor av statister som kan smälta in i det sena 1960-talet i tidstypiska kläder och frisyrer. Man eftersträvar också den lokala känslan.

– Vi vill ju hitta Kirunabefolkningen så att man får dialekt och karaktär, säger Jasmina Kytylä, statistansvarig.

I klippet smygtittar vi på provfilmningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.