Kirunaborna kan få Sveriges billigaste fjärrvärme

Uppdaterad
Publicerad

I dag skrev Tekniska Verken och LKAB ett historiskt avtal i Kiruna, som innebär att man är överens om ett gemensamt energisystem där spillvärme från gruvan tillvaratas och blir till fjärrvärme i Kiruna. Målsättningen är att Kirunaborna ska få Sveriges billigaste fjärrvärme

För Kirunaborna innebär det ungefär trettio procent lägre fjärrvärmekostnader men det finns även andra vinster. Miljön är en av vinnarna enligt ordförande för Tekniska Verken Lars Törnman (S) som säger att minskningen på koldioxidmängden blir från fyrtiotusen ton till några tusen ton.

Även Jan Moström vd LKAB menar att miljön är den stora vinnaren eftersom man nu får dubbel nytta när man använder kol vid uppvärmningen av pelletsverken, både för att tillverka pellets och att värma Kirunaborna.

Utreda hur spillvärmen kan tas tillvara

I dag kommer tio till femton procent av värmen från LKAB och målsättningen är nittio procent. Man kan dock inte komma upp till etthundra procent eftersom  man måste ha reservsystem som täcker upp eventuella problem och underhållsstopp i pelletsverken. Nu ska man utreda hur man kan ta till vara på spillvärmen som i huvudsak kommer från pelletsverken och hur man kan lagra värme så att det blir ett jämnt flöde året om.

Slutet på sopförbränningen i Kiruna

Det här innebär slutet på sopförbränningen i Kiruna och målsättningen är att inom fyra fem år upphöra helt, det innebär även att de norska soporna som har varit omtalade bland Kirunaborna upphör.

Kiruna kommer att införa sopsortering för matavfall som ska fraktas till en biogasanläggning och det brännbara till någon annan förbränningsanläggning exempelvis till Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.