Kirunaflytten i romanform

Uppdaterad
Publicerad

Tio över ett heter Ann-Helen Laestadius senaste roman och den handlar om Maja och stadsflytten.

Tio över ett är Ann-Helen Laestadius senaste roman, de är en ungdomsroman som handlar om Maja som bor i ett hus på Bolagsområdet i Kiruna. Hon tvingas flytta eftersom hennes hem måste rivas när LKAB:s gruva expanderar in mot staden.

Dessutom ska hennes bästis Julia flytta från staden, lägg till kärleksbekymmer så har ni boken sammanfattad.

 – Jag tycker det är väldigt kul att skriva för barn och ungdomar. De är väldigt direkta läsare som hör av sig, men sen också för att jag mins väldigt väl hur det var när jag själv växte upp. Jag tycker att det är roligt att skildra samer, tornedalingar och kirunabor och det är viktigt att vi syns, säger Ann-Helen Laestadius författare.

Oroas av att ramla ner i gruvhålet

Huvudpersonen Maja har redan bytt skola, nu ska hennes familj som bor på Bolagsområdet flytta eftersom bostadsområdet hamnar i sprickzonsområdet när gruvan expanderar.

Hon oroas över att staden ska rasa ner i gruvan. Därför ställer hon mobiltelefonen på ringning tio över ett, varje natt. Det för att rädda mamma, pappa och lillasyster om huset rasar ner i gruvhålet när gruvbolaget spränger i gruvan vid den tidpunkten. Hon litar inte på experterna som säger att huset inte kan rasa ner i gruvhålet.

Ann-Helen Laestadius bor idag i Solna men är uppvuxen på Bromsgatan i Kiruna Det är ett område som delvis har rivits och som till slut ska helt jämnas med marken.

– Boken är en känslosam vinkel på debatten om att Kiruna ska flyttas. Jag tycker att det är väldigt sorgligt och svårt att komma hem och inse att mitt kvarter snart är helt försvunnet, så absolut romanen är en spegling av vad jag tycker, säger Ann-Helen Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.