Från vänster sitter Dick Vånsjö (SJVP), Krister Pounu (KD), Stefan Sydberg (M) och Gunnar Selberg (C). Partierna representerar Kirunas nya kommunledning. Foto: SVT

Kirunapartiet petas ur kommunledningen

Publicerad

Det blir fyra partier och inte fem som bildar kommunledning i Kiruna. Det blir också en borgerligt präglad sammansättning sedan Kirunapartiet lämnat eller har fått lämna samarbetet.

Kommunalråd på hundra procent blir centerpartisten Gunnar Selberg medan sjukvårdspartisten Dick Vånsjö blir kommunalråd på 75 procent och moderaten Stefan Sydberg kommunalråd på 50 procent.

I samarbetet finns också Kristdemokraterna och Krister Pounu som besitter partiets enda mandat i kommunfullmäktige.

Stålnacke petad

Även Kirunapartiet har ett mandat som besätts av förre kommunalrådet Kenneth Stålnacke som har en uttalat socialdemokratisk ideologi: Men han var alltså inte med när den nya kommunledningen visade upp sig.

Huruvida det var självvalt eller inte har inte gått att utröna.

– Det har handlat om diskussioner i ett antal olika frågor, säger Gunnar Selberg utan att vilja precisera sig närmare.

Själv säger Kenneth Stålnacke till SVT:

– Det viktigaste är inte att sitta med i kommunledningen till varje pris. Vi fortsätter att driva de frågor som vi tycker är viktiga.

Öppnar för fler privata alternativ

Hur kommer det då att märkas att det är en större borgerlig prägel på den nya kommunledningen? Stefan Sydberg (M) är den enda som är kvar från den tidigare regnbågskoallitionen.

– Det är helt klart lättare att föra diskussioner i ideologiska frågor, säger han.

Gunnar Selberg (C) öppnar redan nu för fler privata alternativ.

– Det är inte vi politiker som ska bestämma var man ska ha sin gamla mamma. Om man vill välja ett privat alternativ ska den möjligheten finnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.