Victor Strand i studion i Kiruna Foto: SVT

Rapparens verklighetsflykt från flyttande Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna som musikstad är mest känd som rockstad – men nu vill rapparen Victor Strand (Skarp V) sätta Kiruna och sig själv på Sveriges hiphop karta med debutskivan Eskapism.

En skiva om livet, reflektioner och tankar om att själv flytta – och stan som ska flytta.

– Det finns väldigt mycket hiphop här i Kiruna, så nu är det dags att visa att Kiruna finns inom hip-hopen.

Släpper debutskiva

I dag, fredag, släpper Victor Strand (Skarp V) sin debutskiva Eskapism som betyder verklighetsflykt, flykt undan nuet, dagdrömmeri, drömmerier.

– Albumet handlar om mina egna tankar om livet, en verklighetsflykt bort från Kiruna på ett eller annat sätt, visa upp hur det är att växa upp i en liten stad, en stad i förändring och ändå liksom på något sätt skapa någonting från ingenting, att kunna påverka sin egen situation. Sedan får man väl tolka skivan hur man vill helt enkelt.

Drömmar och framtidsplaner

Victor Strand går sista året på Hjalmarlundbohmsskolans estet inje och tar studenten till våren. Drömmen är att jobba med musik i framtiden.

– Drömmen är att bli en erkänd artist och att folk gillar det man gör, det är drivkraften i det man gör men det är klart att man vill leva på musiken.

Nu planerar han att flytta till Malmö och studera musik och komma närmare hip-hop branschen.

– Att man måste flytta från Kiruna för att lyckas är lite tragiskt i sig liksom, men sedan så vill jag flytta från Kiruna för att kunna träffa folk och göra musik och upptäcka världen. Sedan kanske man flyttar tillbaka när man blir äldre för Kiruna är en väldigt fin stad att bo när man är gammal, säger Victor Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.