Kommunalrådet i Kiruna, Gunnar Selberg (C), är oroad över utvecklingen men lovar att befolkningen är på plus innan årets slut. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas befolkningstapp: Största minskningen på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara Luleå som växer. Alla andra norrbottenskommuner minskar i befolkning. Kiruna kommuns tapp på 203 personer är den största på 20 år – men Arjeplog avfolkas mest.

2020 var ett dystert år för Norrbotten, sett till invånarantalet. SCB:s siffror visar att det vid årsskiftet bodde 249 614 personer i Norrbotten. En minskning med 479 personer trots de stora industriella satsningarna i länet.

Lovar plussiffror snart

Luleå är den enda kommunen som växer till 78 549 personer (plus 444 personer) – i  tretton av fjorton norrbottenskommuner minskar befolkningen.

Kirunas minskning med 203 personer är den största på 20 år. Nu bor det 22 664 personer i kommunen.

– Jag tror absolut att det handlar om konsekvenser av stadsomvandlingen. Vi har sett att hälften av de som som tvingats lämna sina bostäder i avvecklingsområden och får möjlighet att ta pengarna och flytta har gjort det, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Han ser det som en väldigt oroande utveckling men hoppas att kommunen, tillsammans med LKAB, kan vända trenden.

– Kiruna är så pass attraktivt och har en så stark arbetssmarknad att det här kommer att lösa sig. Innan den här mandatperioden är över så har vi plussiffror. Det lovar jag, säger Selberg.

”Exceptionelt dåligt år ”

Arjeplog minskar mest jämfört med folkmängden och minus 67 invånare innebär totalt 2 718 boende i kommunen. Inlandskommunerna Övertorneå 4 217 invånare och Jokkmokk 4 851 har tappat 82 respektive 72 invånare och är två och trea på listan.

– År 2020 är ett exceptionelt dåligt år befolkningsmässigt för Arjeplog. Vi tappar nästan dubbelt så många som vi brukar göra och det är väldigt dåliga siffror. Men det avviker från trenden och vi hoppas så klart att det bara var ett särskilt år,  säger Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) och fortsätter:

– Det här påverkar vårt budgetarbete och vi kommer att tvingas till anpassningar hela tiden för att kunna leverera välfärd, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.