Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du förslaget som kommunalrådet tror kan lösa föreningarnas problem. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas kommunalråd medger att föreningar kommit i kläm

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) medger att föreningarna i Kiruna har kommit i kläm efter flytten till kulturhuset Aurora.

– Hyrorna gör att det svider i många föreningars ekonomi, säger han.

Planerna på ett nytt betydligt mycket större kulturhus drogs upp under den förra S-ledda kommunledningen som styrde Kiruna fram till 2018. Redan då var det osäkert om det skulle finnas plats för Folkets hus-föreningen i det nya huset.

Modellen med ett kommunalt bolag som skulle utgå från marknadsmässiga villkor klubbades under det nya styret med centerpartisten Gunnar Selberg som kommunalråd. Detta utan någon uppslitande politisk strid.

”Ofantligt mycket pengar”

Det är upplägget som dagens kommunledning har fått ärva.

– Huset har kostat ofantligt mycket pengar att bygga, därför är hyrorna på en nivå som passar marknaden men inte föreningarna, säger Mats Taaveniku, kommunalråd, tillika styrelseordförande i det kommunala bolaget Aurora kultur och kongress.

Föreningar har enligt Taaveniku en 50-procentig hyresrabatt, men föreningar vittnar om en fördubbling jämfört med gamla Folkets hus.

Lanserar förslag

Dessutom pumpar Kiruna kommun i år in 13,8 miljoner för att Aurora ska kunna utveckla kultur samt kongresser och andra evenemang.

Nu lanserar Mats Taaveniku ett förslag som han hoppas kunna vara lösningen för många kulturföreningar och som kanske kan lösa konflikten där Folkets hus-föreningen har stämt Kiruna kommun på 45 miljoner kronor.

Han berättar om förslaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.