Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Byarnas vägar förfaller, anser Kjell Eriksson i Ängdalsro. Foto: SVT

Kjell har ledsnat på dåliga vägar

Uppdaterad
Publicerad
När anses en väg att den är så dålig att den måste åtgärdas? Och vem kontrollerar vägarna i länet? Kjell Eriksson har stuga i Ängdalsro i Luleå och har många gånger svurit över vägen mellan Ersnäs och Rosvik. 

Kjell Eriksson börjar ledsna på att väg 575 mellan Ersnäs och Rosvik i Luleå sakta men säkert blivit mer och mer förstörd med åren. 

När han och hans fru kom tillbaka från sin husvagnssemester i sommar var vägen i så dåligt skick att trots en tillåten hastighet på 70 kilometer i timmen gick det inte att färdas snabbare än 20-30 kilometer i timmen för att inte köra sönder både bil och husvagn -  trots detta stod hälften av alla luckor öppna i huvagnen när de kom fram.

Trafikverket svarar

Anders Larsson på trafikverket menar att så länge det är statliga vägar, är det deras ansvar att ta hand om dem. Och trots att det utgår från en underhållsstandard kan skicket på hög- och lågtrafikerade vägar skilja sig mycket åt, men att det ser likadant ut runt om i landet.

Han hävisar även till trafikverkets hemsida där man kan se deras underhållsplan för 2019. Där menar han att det framgår att trafikverket inte har medel för att underhålla vissa vägar och att deras skick kommer försämras. Samt att de prioriterar högtrafikerade vägar, även om alla vägar måste vara farbara. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer