Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besökarna trotsade vädret och kom till klädbytardagen. I klippet hör du besökare och arrangörer om textilindustrins miljöpåverkan och om dagen.. Foto: SVT

Klädbytardagen i Luleå tillbaka – klimatet och ny höstgarderob på agendan

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen anordnades den årliga Klädbytardagen i Luleå. Många besökare hoppades på att hitta fynd samtidigt som man värnar om klimatet.

Många hade trotsat det mörka vädret i Luleå under lördagen för att bege sig till Vetenskapens hus och den årliga Klädbytardagen, som arrangeras av Lumire, Naturskyddsföreningen och second hand-butiken Samlat.

Glädjande på många plan

För arrangörerna är det lyckans dag, då besökare flockas till evenemanget för att uppdatera höstgarderoben, samtidigt som det kan öka vaksamheten över miljöpåverkan.

– Vi behöver samarbeta för en bättre hållbarhet. Det är viktigt att många aktörer är med, speciellt när det kommer till textiler, säger arrangören Veronica Wendin.

Nytt höstmode

Förutom miljöfrågan fick många besökare chansen att hitta eventuella fynd och kanske piffa upp garderoben när höstmörkret väntar.

– Vi har rensat och lämnat in kläder. Så tanken är att uppdatera till höstgarderoben, säger Ingrid Rathod.

Hör besökarna och arrangören om eventuella fynd och vikten av att tänka på miljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.