Foto: SVT

Klart att LKAB:s spillvärme ska värma Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att spillvärme från LKAB:s gruvindustriverksamhet ska värma Kiruna i framtiden. På torsdag nästa vecka skrivs avtalet under.

Det är representanter för LKAB och Kiruna kommuns helägda bolag Tekniska verken som ska signera ett avtal om framtidens energisystem, som det står i pressinbjudan till eventet. Här framkommer också att de två parterna är överens om ett gemensamt energisystem där spillvärme från gruvan tillvaratas och blir fjärrvärme i Kiruna.

På plats är bland andra LKAB:s vd Jan Moström och Tekniska verkens ordförande Lars Törnman (S).

Outnyttjad energipotential

LKAB använder enorma mängder energi i framför allt förädlingen av malmslig till pellets. Det handlar om 4,5 terawattimmar (en miljard kWh) om året. I dag utnyttjas bara omkring tio procent av spillvärmen som används.

Här finns med andra ord en stor hittills outnyttjad energipotential. Planen på sikt är att sopförbränning inte alls ska behövas i framtidens Kiruna.

I ett inslag i SVT från 2014 sade Tekniska verken vd Jan Fjordell:

– Om allt går som vi tänker oss på 15-20 års sikt kanske vi klarar oss bara på industriell spillvärme från LKAB, vilket vore fantastiskt för Kiruna och Kirunaborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.