Foto: Adam Ihse, TT

Klart: Björnjakten startar som planerat i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga förändringar av årets björnjakt. Premiären kommer att starta på lördag efter att förvaltningsrätten i Luleå avslog föreningarnas överklaganden.

Under onsdagen berättade SVT Norrbotten att björnjakten i länet kunde stoppas efter att länsstyrelsens beslut om licensjakt på 20 björnar överklagats av Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen.

Föreningarna begärde att beslutet upphävs och ställs in – om inte förvaltningsrätten kan komma till beslut innan jakten ska börja.

Rätten: Kraven är uppfyllda

Men idag, fredag, meddelade alltså förvaltningsrätten i Luleå att de avslår båda överklaganden. Förvaltningsrätten bedömer att Länsstyrelsen i sitt beslut har visat att kraven är uppfyllda. Rätten har funnit jakten lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning.

Detta innebär att björnjakten inleds som tidigare beslutat den 21 augusti.

Björninventeringen igång samtidigt

Samtidigt som björnjakten inleds startar björninventeringen i länet. Insamlingen görs med hjälp av allmänheten och riktar sig till alla som rör sig ute i skog och mark och kan samla in björnspillning.

– Inventeringen är viktig för att vi ska få fram ett så bra faktaunderlag som möjligt om länets björnstam. Alla kan vara med och samla, säger Rebecca Forsberg, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.