Erik Finni, småbåtshamnsägare. Foto: SVT

Klart för ny båthamn i Luleå

Publicerad

Nu står det klart att den planerade båthamnen i Harrviken i Luleå kommer att byggas. Det blir plats för 200 båtar och det innebär att båtplatskön kapas radikalt.

Planerandet har pågått sedan 2010 och överklagats av drygt 10-talet kringboende men nu har Mark-och miljööverdomstolen godkänt planerna.

– Det var en lättnad efter en lång kamp, säger Erik Finni som tillsammans med sin fru Mona satsar 18 miljoner i projektet.

Erik Finni fick domstolens besked medan han satt och såg Sverige slå Schweiz i fotbolls-VM på TV. Nu vill han göra 3 juli till flaggdag i Harrviken.

– Det var en glädjens dag så den kommer vi att minnas länge.

Visserligen återstår att få en vattendom men det tror inte Erik Finni blir något problem.

140 personer i kö

I dom 18 miljonerna som projektet beräknas kosta ingår muddring, en restaurang, båtförvaring. båtservice samt husvagns- och husbilsplatser. Den första etappen väntas vara klar nästa vår och 140 personer står redan i kö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.