Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar kommunchefen Andreas Lind varför Piteå inte går vidare med en folkomröstning om dragningen av Norbotniabanan. Foto: Pressbild, Piteå kommun/Jimmy Bäckström, SVT

Kommunchefen i Piteå: Går inte vidare med folkomröstning om Norrbotniabanan

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit uppe på tapeten att Piteåborna ska folkomrösta om hur Norrbotniabanan ska dras. Nu har kommunledningsförvaltningen granskat listorna med namnunderskrifter och konstaterar att underlaget är för skralt.

För att ett ärende om att hålla folkomröstning ska kunna väckas som folkinitiativ krävs det att minst tio procent av Piteås röstberättigade – totalt 33 405 kommuninvånare – skriver under initiativet under den sexmånadersperiod som föregått inlämnandet.

Kommunledningsförvaltningen har granskat de inlämnande listorna och konstaterar att dessa innehåller 1 684 underskrifter. Det hade krävts 3 341.

Norrbotniabanan

Därför går man inte vidare

Folkinitiativet har motsatt sig den dragning genom centrum som Trafikverket beslutade om 2010. De vill i stället att ett resecentrum ska placeras i Lomtjärn som är ett område beläget mellan centrala Piteå och Öjebyn.

Det finns fortfarande två politiska motioner om folkomröstning som ska tas upp i kommunfullmäktige.

I klippet berättar kommunchefen Andreas Lind varför Piteå inte går vidare i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet