Malmbergets kyrka. Foto: SVT

Klart med kyrkans nya placering

Uppdaterad
Publicerad

Malmbergets kyrka flyttades på grund av gruvbrytningens utbredning för 44 år sedan. Nu är det snart dags igen. Den här gången bär det av mot Koskullskulle.

Det är kyrkofullmäktige i Gällivare pastorat som har pekat ut en ny plats för Malmbergets kyrka. Den här gången är det tänkt att den ska få en sista placering.

Allhelgonakyrkan som den heter stod klar till Alla helgons dag 1944 och ritades av Hakon Ahlberg som var en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter vid tidpunkten. Kyrkan placerades på Kaptensvägen som då var mitt i centrala Malmberget. Där fick kyrkobesökarna en fin utsikt över Malmberget och ut mot Dundret.

Redan på 1960-talet stod det klart att gruvbrytningen skulle påverka de delarna av Malmberget och 1974 flyttades kyrkan till dagens plats i det som benämns Finnstan i Malmberget. Då var många av fyndigheter som ruvade på djupet, framför allt Printzskiöldmalmen, inte kartlagda.

Därför tvingas LKAB nu till en ny flytt av kyrkan senast 2024.

Kullen som slutgiltig placering

Kyrkofullmäktige i Gällivare föreslår samfällt och utan motförslag en plats i Koskullskulle som ny placering, och om Gällivare kommun och LKAB inte har några invändningar blir det kyrkans nästa placering. Och förhoppningsvis den slutgiltiga.

Har det varit någon diskussion bland politiker om placeringen?

– Nej inte som jag uppfatta det men någon har väl nämnt någon annan plats men Kullen har ju varit det naturliga alternativet. Kyrkan har ju alltid varit kopplad till gruvan och gruvindustrin och Kullen ligger ju närmast gruvan idag, säger Tomas Junkka (S) ordförande kyrkorådet.

– Det känns roligt för det är ju en stor del av vårt kulturarv. LKAB byggde den ju 1944 och det känns kul att vi bevarar den. Och det är ju tack och lov inte vi som ska flytta den, inte personligen i alla fall, säger Helena Lillbro kanslichef vid Gällivare-Malmbergets pastorat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet