Klimatmanifestation med Greta Thunberg på Talvatissjön i Jokkmokk. Foto: SVT

Hör Greta Thunbergs tal: ”Ursprungsfolken leder kampen”

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg och många samiska barn och ungdomar deltar i klimatmanifestation under Jokkmokks marknad.

Det är den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra som har bjudit in Greta Thunberg till fredagens klimatarrangemang vid Talvatissjön.

– Hon har varit med oss sedan i tisdags och hon har fått lära sig mer om samisk kultur, näringar och språk och hur de påverkas av klimatförändringarna, säger Sanna Vannar, ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

Jokkmokks marknad 2020

Får större uppmärksamhet

Under klimatmanifestationen berättar samiska barn och ungdomar varför naturen och miljön är så viktig för dem. Greta Thunberg talar också.

– Det betyder mycket för oss att Greta är med och kämpar. Det blir mer uppmärksamhet kring de här viktiga frågorna. Klimatförändringarna med stora skiftningar i vädret påverkar renskötseln väldigt mycket och vi vill att samiska barn ska kunna ha en framtid inom rennäringen, säger Sanna Vannar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad 2020

Mer i ämnet