Flera patienter har insjuknat i covid-19 på vårdavdelningen vid Kalix sjukhus, där Therese Sundbom är verksamhetschef. Foto: Fredrik SandbergTTT/Privat

Klusterutbrott av covid-19 på Kalix sjukhus: ”Flera inlagda patienter har drabbats”

Publicerad

Det pågår ett klusterutbrott av covid-19 vid Kalix sjukhus.

– En tredjedel av våra inlagda patienter har insjuknat och även personal är sjuk i covid-19, säger Therese Sundbom, verksamhetschef för internmedicin vid sjukhuset.

I slutet av förra veckan blev det uppebart att spridningen av covid-19 drabbat  sjukhusets vårdavdelning. Nio patienter har konstaterats ha sjukdomen.

– Även personal har insjuknat, men jag kan inte just nu säga exakt hur många. Vi har hittills lyckats lösa personalsituationen trots ett ansträngt läge.

”Ansträngt men under kontroll”

Therese Sundbom berättar att man tagit till flera åtgärder för att förhindra smittspridningen.

– Vi har infört strikta besöksrestriktioner och personalen måste ha munskydd även i allmänna utrymmen på sjukhuset så att inte smittan förs vidare. Jag kan sammanfatta läget med att det är ansträngt men under kontroll och vi hoppas att det inte blir värre, säger Therese Sundbom.

Varför just Kalix sjukhus fått en topp i smittspridningen vill inte Therese Sundbom uttala sig närmare om.

– Det vi vet är att patienterna har kommit via akuten när de sökt vård, men jag har ingen teori om smittspridningen. Nu gör vi allt vi kan för att få stopp på smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet