Kluvna moderater om sponsring i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I Luleås kommunfullmäktige sade moderaterna nej till att höja det så kallade elitbidraget till idrottsklubbarna. Men det mesta av sponsormiljonerna det kommer från de kommunala bolagen i Luleå och där har moderaterna sagt ja.

-Vi tycker inte att det är lämpligt att kommunala skattepengar går som kontantbidrag till elitklubbarna, säger Anders Josefsson (M) gruppledare i Luleå kommunfullmäktige.

Det är alltså den moderata principiella ståndpunkten. Logiskt och klart uttryckt. Men när det gäller sponsringen från de kommunala bolagen i Luleå, då har man en annan åsikt. Och här handlar det om miljoner varje år, tre gånger så mycket pengar än det man sade nej till i kommunfullmäktige.

Elitsponsring i Luleå

-Ni säger nej till höjningen på etthundratusen kronor i kommunfullmäktige, men samtidigt säger dina partikamrater ja till miljoner från Luleå Energi och de andra kommunala bolagen, hur går det ihop?

-Ja, det kan tyckas konstigt, men man måste skilja på det här. Bolagen faller under bolagslagen och det är styrelsen i bolaget som äger frågan och vilken typ av marknadsföring man ska hålla på med. Bolag ska ju hålla på med marknadsföring. Däremot det här, den politiska frågan, det vi säger nej till det är ju direkta skattepengar från kommunbudgeten, säger Anders Josefsson (M).

-Men intäkterna från Luleå Energi, Luleå Hamn, Lulebo och så vidare, var kommer de ifrån?

-Från de som utnyttjar tjänsterna.

-Medborgarna i Luleå?

-Till största delen, ja.

-Alltså är det skattepengar det också?

-Inte direkta skattepengar, de kommer inte från kommunbudgeten. Du måste också komma ihåg att i en styrelse så representerar du bolaget och inte partiet. Man är inte politiker i en bolagsstyrelse.

-Jo, det är ni. Ni är politiker i bolagsstyrelsen.

-Ja, vi är politiskt tillsatta.

-Ja, men då är ni ju politiker?

-Vi är politiskt tillsatta.

-Då är ni väl politiker?

-Ja, det är politiker som sitter där, men i en styrelse så agerar man för bolagets bästa och där har man gjort den här affärsmässiga bedömningen, säger Anders Josefsson (M), gruppledare i Luleå kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitsponsring i Luleå

Mer i ämnet