Bråket började med att en person blev kallad ”tönt” och beskylld för att ha så kallat Gällivarehäng på byxorna.

Knivhöggs i bröstet för beskyllning om ”Gällivarehäng”

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man har dömts till fängelse i ett år och nio månader för att ha knivhuggit en man i en by utanför Boden på valborgsmässoafton i år, skriver Norrbottens-Kuriren.

Bråket började med att 22-åringens vän blev kallad för tönt och beskylld för att ha så kallat Gällivarehäng på byxorna. 22-åringen hämtade då en Morakniv och attackerade den som hånat vännen, en för honom okänd person.

Döms för grov misshandel

Åklagaren konstaterar att det var ”ett livsfarligt våld med ett livsfarligt vapen” och 22-åringen döms för grov misshandel. Förutom fängelsestraffet ska han betala ett skadestånd till offret på 33 100 kronor. Domstolen anser det vara försvårande att den dömde inte kände offret. Själv hävdar han att det var en hotfull situation men att han har dåligt med minnesbilder från händelsen.

”Gällivarehäng” är ett uttryck för byxor, löst hängande i grenen. Uttrycks oftast i skämtsamma ordalag.

Men det finns faktiskt en bakgrund.

Hänget har sitt upphov i att gruvarbetare som handlastade järnmalm i Malmbergsgruvan. De bar löst hängande byxor som var lätta att arbeta i.

Handlastaren var tvungen att böja sig ner under arbetet med järnmalmen och då krävdes specialsydda byxor hos handlaren i Gällivare.

Byxorna bars ofta med breda hängslen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer