KO granskar Älvsbyhus efter inslag i Plus

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket ifrågasätter om de besiktningsmän som Älvsbyhus i Älvsbyn erbjuder sina kunder uppfyller kraven på opartiskhet och självständighet i konsumenttjänstlagens mening.

Enligt bolagets villkor får husköparen välja mellan att själv utse besiktningsman eller att låta Älvsbyhus utse besiktningsman. I marknadsföringen nämns dock inget om de kopplingar som verkar finnas mellan de rekommenderade besiktningsmännen och Älvsbyhus.

KO:s granskning visar till exempel att dessa kan nås via Älvsbyhus växel, de åker i bolagets bilar och rättar till fel direkt vid besiktningen. Dessutom är ordföranden i de båda bolagen densamma. Besiktningsföretaget, Akila Consulting, verkar också under samma adress som Älvsbyhus.

Bolaget ges en chans att yttra sig innan KO går vidare med ärendet.

Ävsbyhus vd Donald Johansson säger till Nordnytt att han vill veta var KO menar, eftersom han anser att det finns flera felaktigheter i KO:s granskning. Han säger också att om det visar sig att Älvsbyhus gjort några fel angående besiktningsmännen ska byggföretaget rätta till dem snarast möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.