Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunjurister utreder hur många som drabbats av för höga räkningar och hur mycket det skulle kosta. Foto: SVT

Köande får betala – trots att det skulle vara gratis

Publicerad

Det skulle bli gratis bostadskö i Luleå från årsskiftet. Men många sökanden måste trots allt betala för sig på grund av att kommunala ”Bostad Luleå” kräver att alla ska betala hela årsavgiften på 250 kronor. Något som gör att kravet på återbetalningar växer i mångmiljonklassen.

Lulebos styrelse har fattat beslutet att lämna den kommunala bostadsförmedlingen Bostad Luleå och i stället erbjuda 24 000 personer gratis kötid från årsskiftet.

Men eftersom det kommunala bolaget kräver att alla ska betala full årsavgift på 250 kronor oavsett när i år räkningen ska betalas så blir det inte så.

Ordförande hoppas på återbetalning

Lulebos ordförande Kent Ögren är en av de som drabbats.

– Jag har nyligen betalat min årsavgift på 250 kronor även om de bara handlar om tre månader tills det blir gratis. Jag kan ju tycka att kommunen borde återbetala en del av den summan för alla som drabbas av det här, men det är kommunen som avgör det, säger han.

”Förstår om folk känner sig lurade”

För Ögrens del skulle återbetalningen bli runt 185 kronor och för de andra handlar det om mer eller mindre stora summor. Tillsammans däremot är det frågan om mångmiljonbelopp eftersom det berör så många.

– Jag tycker att det mest vettiga är att betala tillbaka en del av kostnaden till de som står i kön. Det blir inte rätt att skicka ut en räkning på 250 kronor eftersom de inte får det de betalar för. Om inte kommunen gör så så förstår jag om folk känner sig lurade, säger Carola Lidén (C), gruppledare i Luleå kommun.

Utreder hur många som drabbats

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) ville inte kommentera svekdebatten i dag, men stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell säger att kommunjuristerna är inkopplade på ärendet.

Tjänstemännen utreder hur många som drabbats av för höga räkningar och hur mycket det skulle kosta.

– När vi vet det så ska vi lägga ett förslag och då blir det här en fråga för politiken, säger hon.

Tycker du att kommunen ska betala tillbaka pengar till de köande?

– Jag har ingen personlig kommentar till det. Det handlar om ekonomi och det får politiken avgöra. Men jag förstår ju frågorna, det gör jag ju, speciellt från de som betalat in avgift även för 2021, för då blir det gratis, säger Helén Wiklund Wårell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer