Koka bären innan ni njuter

Publicerad

Jordgubbarna är frysens läckra hälsofara. Mums, men inte hur som helst. Hepatitrisken finns dold i de frysta bären. Koka först, njut sedan, är myndigheternas råd.

Minst en minut ska bären koka, sedan är faran över.

Från början gällde Livsmedelsverkets kokmaning alla frysta bär i affärernas hyllor, men nu har man begränsat sig till jordgubbar.

-Danska myndigheter pekade tidigt ut kinesiska jordgubbar, men här har man inte gjort så, säger Ingmar Kroon, presschef hos Axfood.

Därmed faller möjligheten att sortera bort de jordgubbar som kan innebära en fara.

Å andra sidan tycks kundernas reaktion på larmet ha varit måttlig. Folk handlar som vanligt.

-Vi har inte sett något trendbrott när det gäller frysta bär, säger Maria Hillborg, pressekreterare för Ica.

Några krav på att sätta ut varnande skyltar intill jordgubbspaketen i hyllorna finns inte. Många handlare har ändå valt att påpeka riskerna, så att de tinade bären inte hamnar i smoothien utan att passera spisen.

Rådet att koka frysta jordgubbar gäller inte de bär man odlat själv och sedan fryst. Risken finns hos de importerade.

Och hoppet är att snart kunna avslöja från vilket land faran kommer.

-Det är konstigt att det ska ta sådan tid, tycker Ingmar Kroon.

Vaccination bättre än kokning

Bästa sättet att skydda sig mot hepatit A är att vara vaccinerad.

Är man inte det ska man koka bären minst en minut först.

Även kokta bär är nyttiga, påpekar Livsmedelsverket. Vissa näringsämnen blir till och med mer tillgängliga av kokning, samtidigt som andra näringsämnen minskar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.