Köldskadade bilar fyller verkstäderna i norr

Uppdaterad
Publicerad

Den ihållande kylan har ställt till det för en hel del bilägare i länet som fått problem med strejkande bilar. Köerna till många verkstäder är så långa att det kan ta flera veckor innan man får skadorna repade.

En stor bilverkstad i Luleå berättar att det kommer in bilar på löpande band. Även i Kiruna har trycket på bilverkstäderna varit hårt i kylan. Vid Nordservice har man exempelvis fått in cirka åtta bärgade bilar i veckan den senaste tiden, där det ofta handlar om att batteriet lagt av.

Nya bilar

– I många fall har det blivit följdfel i elektroniken på framförallt de nyare bilarna. Vi märker att många kunder inte vet att man inte kan hjälpstarta ett urladdat batteri på nyare bilar på det gamla hederliga sättet för det funkar inte alltid på elektroniken, säger Andreas Gardeberg, bilmekaniker vid Nordservice Autoexperten i Kiruna.

Hinner ni med att fixa alla kölskadade bilar?

– Vi är ganska få här så en del har fått vänta tre veckor, men nu ligger väl väntetiden på ungefär en och en halv vecka, säger Anders Gardeberg.

Råd till bilägarna

Även i Jokkmokk har man tagit hand om extra många köldskadade bilar. Tobias Svensson vid Tobbes garage i Jokkmokk råder gärna bilägarna hur de själva kan förebygga problem med batterier som laddar ur.

– Man bör alltid läsa i instruktionsboken hur man ska ladda ett batteri för det kan skilja en hel del mellan bilarna. Exempelvis är det vissa nya bilar som inte klarar att man har nyckeln i tändningslåset när man använder startkablar eftersom det kan bli en chockstart för bilen som skadar elektroniken rejält, säger han.

Bekymmer för hemtjänsten

I Haparanda har man också haft att göra med fler köldskadade bilar senaste tiden, exempelvis kommunbilarna i hemtjänsten som kör ofta, men korta sträckor.

– Det har varit ett jättebekymmer med batterierna för många när det varit så här kallt och det blir mycket följdfel där bilens elektronik låser sig efter att batteriet laddat ur. Då måste de ha hjälp av oss att låsa upp spärrarna. Vi ska precis testa en underhållsladdare på motorvärmaren på en av kommunens bilar så att batteriet laddar samtidigt för att de ska klara korta körsträckor, säger mekanikern Esa Makslahti vid Automobilservice i Haparanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer