Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett nytt pilotprojeket i Piteå ska göra medcinförvaringen tryggare inom omsorgen. Hur det fungerar hör du i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/ SVT

Larmet går innan medicinen förstörs – ny teknik testas i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Med smarta sensorer ska det bli bättre kontroll på medicinförvaringen vid grupp- och äldreboenden runt om i Piteå kommun.

– Tekniken är egentligen väldigt enkel, säger Anders Ådemo, marknadschef vid PiteEnergi. 

Sensorerna ska mäta temperaturen i medicinkylskåpen flera gånger per dygn. Många mediciner måste förvaras vid en viss temperatur för att inte bli förstörda och sensorerna ska larma via sms eller e-post om det blir avvikelser.

– Temperaturmätningen i medicinskåpen blir både enklare och säkrare. Vi slipper den avläsningen som vi gör i dag, säger Therese Lindström Bodin, enhetschef hemsjukvården.

Pilotprojekt

PiteEnergi har ett uppbyggt sensornät för trådlös kommunikation med täckning över stora delar av Piteå kommun.

– Vi har byggt upp ett sensornät för trådlös kommunikation med dessa sensorer för att kunna använda och kommunicera i både stad och på landsbygd, säger Anders Ådemo.

Mätningen med hjälp av sensorerna är ett pilot- och samarbetsprojekt mellan socialtjänsten och PiteEnergi, där kommunledningsförvaltningens utvecklingsenhet fungerat som stöd i projektet.

I klippet berättar Anders Ådemo, marknadschef PiteEnergi,mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.