Det var i november 2017 som olyckan inträffade på Seskarö. Arkivbild. Foto: Lennart Benson

Kollegan fick 24 000 volt genom kroppen – då räddade Mikael hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Brännmark kollega fick 24 000 volt genom kroppen. Med risk för sitt eget liv räddade han kollegan. Nu prisas han för sin insats.

Olyckan inträffade den 28 november förra året då Mikael Brännmark tillsammans med en kollega på Lapplands Elnät var ute på Seskarö för att göra ett jobb vid ett ställverk.

Kollegan kom i kantakt med ett spänningsförande föremål och fick 24 000 volt genom kroppen.

Mikael Brännmark fattade då beslutet att med fara för sitt eget liv dra bort kollegan från elkällan och ringa ambulansen.

Nu prisas han av Haparanda kommun vid en ceremoni under måndagen för sin insats.

– Det är klart det är kul. Men jag tycker att det är självklart att man ingriper när någon behöver hjälp. Något annat vore konstigt, säger han.

Här är kommunens motivering:

Mikael är en sann hjälte för att han utan att tveka agerade när en medmänniska behövde akut hjälp. Med mod och sinnesnärvaro gjorde han en insats som räddade livet på en ung kvinna. Mikael har visat prov på stort medmänskligt agerande och handlingskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.