Övertorneå

Kommunalråd kritiserar asylboendeupphandling

Uppdaterad
Publicerad

Nu går kommunalrådet i Övertorneå tillsammans med samhällsdebattören Petra Östergren ut i en debattartikel i Aftonbladet och kritiserar att kommuner inte får vetskap om hur många flyktingar de skall ta emot förrän beslutet är fattat.

Bakgrunden till debattartikeln är att upphandlingen av asylboenden som görs mellan Migrationsverket och privata aktörer lyder under sekretess vilket innebär att ingen får yppa något förrän en uppgörelse är klar.

Roland Kemppainen (S) kommunalråd och Petra Östergren menar att det är demokratiskt tveksamt eftersom det i praktiken innebär att det blir privata aktörer som styr vilka kommuner som tar emot flyktingar. Något som i förlängningen får konsekvenser för kommunens övriga verksamhet.

Asylboende i Övertorneå

Nordnytt har tidigare berättat att ägarna av hotell Tornedalia i Övertorneå omvandlat hotellet till ett asylboende som inom kort kommer att ta emot 200 flyktingar.

Petra Östergren är författare och samhällsdebattör med rötter i Tornedalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboende i Övertorneå

Mer i ämnet