Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) måste betala för ett svartbygge på tomten. Hör honom förklara vad som har inträffat. Foto: Teuvo Palomäki/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kirunas kommunalråd straffas för svartbygge: ”Shit happens”

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommuns miljö-och byggnämnd kräver att kommunalrådet Gunnar Selberg (C) ska betala en straffavgift på drygt 8 500 kronor för ett svartbygge. Fastigheten ska dessutom återställas från gemensamhetsboende till garage.

Men centerprofilen kan delvis rädda situationen – om den nya bygglovsansökan går igenom.

Enligt miljö-och byggförvaltningen hade Gunnar Selberg bygglov för ett garage i Kauppinen nära Jukkasjärvi. Men han ansökte och fick ett nytt med ändrad användning som gemensamhetsboende i juli 2016.

Problemet var bara att han och den entreprenör som anlitats missade att skicka in en kontrollplan och fick därför inget startbesked, men fastigheten byggdes ändå om och rummen hyrdes ut.

”Han kommer inte undan sanktionsavgiften”

Enligt förvaltningen gick det bygglovet ut två år senare och sedan dess har fastigheten betraktats som ett svartbygge.

Byggnadsinspektören Kristoffer Johansson menar att Gunnar Selberg därför ska betala 8 534 kronor i sanktionsavgift och att huset ska återställas till garage.

– Han kommer inte undan sanktionsavgiften. Den är ostridig efter att åtgärderna genomfördes trots att startbeslut inte meddelas, men om nämnden beviljar honom ett nytt bygglov så behöver han inte återställa fastigheten till garage. Så kan det faktiskt bli på nämndens möte i februari, säger han.

Lägger sig platt – men förlåter sig själv

Och Gunnar Selberg (C) lägger sig platt när det gäller fastigheten.

– Vi missade kontrollplanen och fick inget startbeslut och då faller det ut en sanktionsavgift. Det är inte mycket att säga om det. Shit happens, men jag hoppas få ett nytt bygglov om förändrad användning.

Vem bär ansvaret?

– Det är jag som är ytterst ansvarig. Sedan att företaget som skötte det här packade ihop och drog och vi missade att skicka in kontrollplanen, det är en annan sak. Längst bak så står jag där med ansvaret, så är det, säger Gunnar Selberg, kommunalråd (C).

Är du självkritisk till ditt eget agerande?

– Nej, faktiskt inte. Misstag kan ske. I det här fallet är jag ganska förlåtande mot mig själv.

Kontrollerar alla fastigheter

Gunnar Selberg tycker inte att han har varit slarvig.

– Nej, det är inte slarvigt. Det här är någonting jag trodde var gjort, som var missat. Det föll mellan stolarna. Det kan bli fel ibland och det blev det i det här fallet, säger Gunnar Selberg.

Han har nu anlitat ett företag som ska gå igenom alla bolagets fastigheter för att kontrollera att allt står rätt till.

– Det behöver gås igenom. Svartbyggen eller inte, men det kan finnas saker som måste åtgärdas. Det är väldigt knepiga regelverk ibland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer