Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) om mineralkampen: ”Vi är inte oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) är inte orolig över att kommunen kan gå miste om LKAB:s nya jätteprojekt som kan skapa runt 500 nya arbetstillfällen.

– Jag har gott hopp om att vi och LKAB kommer komma överens, säger hon.

När världen ställer om för att hantera klimatförändringarna krävs mer mineraler och metaller. Därför har LKAB inlett en miljardsatsning för att utvinna bland annat fosfor och sällsynta jordartsmetaller genom att bearbeta avfallet som blir över efter att järnmalmen har utvunnits.

I och med detta ska en fabrik, med hundratals arbetstillfällen, byggas upp. Tidigare stod kampen mellan Skellefteå och Luleå, men nu har även Narvik kvalat sig in.

”Alla satsningar kommer inte hamna här”

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) tar dock det hela med ro. En av anledningarna är att det, enligt henne, kommer in en stor mängd förfrågningar till kommunen från företag som vill bygga upp en industri inom Luleå kommun med omnejd.

– Och nej, alla satsningar kommer inte hamna här. Det är en del av processen när man frågar flera kommuner, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Hör mer om varför hon inte är orolig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.