Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älvsbyns kommunalråd Johan Dahlqvist (M) tänker inte avgå. I klippet hör du hur kommunen jobbar för att återbygga förtroendet efter LVU-härvan. Foto: Filip Öhman/SVT

Kommunalrådet i Älvsbyn om LVU-härvan: Kommer inte avgå

Publicerad

Johan Dahlqvist (M), kommunalråd i Älvsbyn, beklagar att han hållit en låg profil i samband med den LVU-härvan som nystats upp. Men han har inga planer på att avgå.

Dahlqvist säger att situationen i kommunen varit jobbig för alla inblandade och att man med facit i hand tagit andra beslut.

– Det som känns mest jobbigt är att man nu, åtta veckor senare, med facit i hand garanterat hade gjort annorlunda. Ingen anade det här, säger han.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Välkomnar granskningarna

Samtidigt poängterar Dahlqvist att granskningarna som nu har inletts mot kommunens agerande är bra och kommer medföra fler svar.

– Vi ska inte vara rädda för att bli granskade. Förhoppningsvis så upptäcker vi alla de brister som har begåtts för att kunna åtgärda dem i framtiden.

Kommer inte att avgå

Under helgen så höjdes röster för Dahlqvists avgång från två socialdemokrater i socialutskottet. Samma två som först reserverade sig mot beslutet om att återförena barnen med sina föräldrar.

Men Dahlqvist har inga tankar på att kliva åt sidan.

– Nej, det har jag absolut inga planer på och jag ser inte heller att min avgång skulle göra att socialtjänsten blir bättre på något sätt.

Kan bli fler avgångar

Johan Dahlqvist vill inte kommentera huruvida fler personer kommer att behöva avgå för att återbygga förtroendet för kommunen.

– När utredningarna finns på bordet så kommer allting att presenteras. Vad som har gjorts fel och om det handlar systemfel eller en person som gjort fel. Innan dess vill jag inte svara på den frågan, säger Johan Dahlqvist (M).

I klippet hör du vad kommunen gör för att återbygga förtroendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet