Kommunhuset i Jokkmokk Foto: SVT Arkiv

Kommunalrådsstriden i Jokkmokk avgörs på fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska kaoset i Jokkmokk gör att kommunens valberedning inte föreslår några ordföranden eller vice ordföranden i styrelser och nämnder. Kommunalrådsstriden kommer alltså att avgöras på måndagens fullmäktigemöte.

I dag finns det fyra olika politiska block i jokkmokkspolitiken.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (tolv mandat), Alliansen (elva mandat), Sverigedemokraterna (ett mandat) och den politiske vilden Denise Magnusson (ett mandat).

Framtiden för det sittande kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är alltså oviss.

Blir en motkandidat

Henrik Blind (MP), gruppledare och vice ordförande i kommunens valberedning, menar att det är det som ligger bakom beslutet att inte föreslå några ordföranden eller vice ordföranden.

– Om det var komplicerat tidigare så blir det inte lättare nu. Vem som blir kommunalråd får avgöras på fullmäktige och samma sak med alla andra ordföranden och vice ordföranden i styrelser och nämnder, säger han.

Men Alliansen kommer att lansera en kommunalrådskandidat och det mesta tyder på att det blir Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman.

– Vi har pratat om det eftersom han företräder det största partiet i Alliansen, men vi har inte fattat något formellt beslut, säger Henrik Blind.

Har lovat förändring

Enligt Roland Boman kommer hans parti att bestämma sig i kommunalrådsfrågan sent på söndag kväll.

– Det blir en kandidat från vårat gäng. Allting annat vore att strunta i vad väljarna tycker. Jag har blivit nominerad till kommunstyrelsen och där kommer jag nog att bli invald, enligt valberedningens förslag, säger han.

Om Roland Boman så kommer han att få den före detta sverigedemokratens och den numera politiske vilden Denise Magnussons stöd.

– Roland är vårt förstahandsalternativ, har hon sagt tidigare.

Och Tord Eklund (SD) lutar åt samma sak.

– Vi har i valrörelsen lovat att verka för en förändring i kommunen och kommunledningen, men vad det innebär, det är en annan sak, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.