Åsa Allan Foto: SVT

Kommunchef blir gruvchef

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunchef Åsa Allan lämnar sitt jobb för att bli gruvchef i Kaunisvaara. Det innebär att en återstart av den nedlagda verksamheten närmar sig.

Hon flyttade med familjen till Pajala för fem år sedan för att jobba som geolog för Northland i Kaunisvaaragruvan.

Men gruvverksamheten gick i konkurs med 14 miljarder kronor i skulder och Åsa Allan var en av de som blev av med jobbet i samband med det.

Gruvan i Pajala

”Behövs redan nu”

Hon blev kommunchef i Pajala i stället och har nu senast varit med om att arbeta fram ett sparpaket på 18,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Allan: ”Pajalas framtid hänger på gruvan”

Men nu är det slut med det. Åsa Allan lämnar kommunen för att bli gruvchef i Kaunisvaara och det är ett tydligt tecken på att återstarten verkligen blir av.

– Allt är inte klart ännu, men någon måste hålla i det tills det är klart och Åsa Allan behövs som gruvchef redan nu, säger en person med insikt i frågan.

– Det är naturligtvis tråkigt för oss att Åsa har valt att gå vidare till nya utmaningar. Samtidigt är vi stolta över att vi har duktiga ledare i vår kommun som är eftertraktade. Vi är säkra på att Åsa kommer att göra ett gott jobb som chef för den planerade återstarten av gruvan i Kaunisvaara, säger kommunalråden Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V), samstämmigt.

Sundström ordförande

Det nystartade företaget Kaunis Iron blir Åsa Allans  nya arbetsgivare.

Bakom det står Kaunis Holdings med den registrerade verksamheten järnmalmshantering i bolagsregistret.

Kaunis Holding registrerades som bolag 27 mars i år och för F-skatt och moms för fjorton dagar sedan.

Ordförande i bolaget är den norrbottniske politikerprofilen Anders Sundström och Abecedes ordförande Mats Leifland och förre LKAB-direktören Per-Erik Lindvall är ordinarie styrelseledamöter.

– Jag har trivts oerhört bra som kommunchef på Pajala kommun och fått inleda ett omfattande förändringsarbete som min efterträdare nu ska få fortsätta att driva. Jag ser fram emot att få fortsätta bidra till Pajalas framtid med min samlade erfarenhet genom att leda den kommande gruvverksamheten, säger Åsa Allan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet