Kommunen ökade med 97 personer under förra året men invånarnas medelålder fortsätter också att stiga. För att vända trenden behöver fler yngre människor bosätta sig i kommunen och därigenom få ett positivt födelsenetto – att fler yngre föds än äldre som dör.
– Det löser vi inte genom att dra på en spak, utan hundra spakar lagom mycket, säger Andreas Lind och nämner attraktiva boendemiljöer, flyttmönster och arbetstillfällen som exempel.
Stor brist på kompetens inom vården
Kommunchefen menar att det är slutsnackat om att kompetensbrist är som något väntar, den har redan nått Piteå. Lind säger att de inte är ensamma och att nästan alla Sveriges kommuner står inför den utmaningen.
– I vårt fall är det en större utmaning att få tag i kompetens än att få skatteintäkter för att försörja omsorgen, säger han.
Ser redan konsekvenser av grön industrisatsning
Ett av de exempel som kommundirektören håller fram är den gröna omställningen och vindkraftsparken Markbygden. När parken ska stå färdig, 2026, kommer det att vara störst i Europa.
Enligt Lind syns den gröna omställningen även i kommunens näringsliv. Många små eller medelstora företag har fått uppdrag kopplade till de stundande industrisatsningarna. Dessutom behöver bostäder byggas för att folk ska kunna jobba vid industrierna.
Ändra bilden av norra Sverige
För att Piteå ska kunna föryngra sin befolkning krävs det att de jobbar med att göra sig själv till en attraktiv kommun. Ett arbete som Andreas Lind menar behöver göra tillsammans med andra kommuner i länet och Västerbotten.
– Det krävs offentliga satsningar som behöver följa med i spåren av industrisatsningarna. Det gäller förskolor och skolor samt servicepunkter för att ha ett gott samhälle. Fokus behöver ligga på att norra Sverige är ett möjlighetsområde, säger han.
I december ifjol hade Piteå 42 323 invånare. Kommunen spås växa till 50 000 invånare år 2040.
I klippet svarar Andreas Lind på hur Piteå ska klara den demografiska utmaningen.