Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraten Mats Taaveniku och vänsterpartisten Sanna Inga Poromaa protesterade mot rekryteringen av den nya kommundirektören. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommundirektör i Kiruna anställs trots kritiserat facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Kiruna valde att anställa Johan Bergstad som ny kommundirektör – trots protester från samtliga oppositionspartier. Bakgrunden är ett facebookinlägg som tolkas som antifeministiskt.

Facebookinlägget är från den 9 april 2021 där han beskriver Socialdemokraterna, Miljöpartiet och ”Kommunisterna” som elitistpartier som inte gör något för att bekämpa månggifte och hederskultur och för att samarbeta med Muslimska brödraskapet. Detta var NSD först med att rapportera.

Under måndagens kommunstyrelse beslutade majoriteten med Centern, Moderaterna, Norrbottens sjukvårdsparti och Kristdemokraterna att anställa Johan Bergstad.

”Ska ju vara chef över ett stort antal kvinnor”

Den samlade oppositionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Samelistan yrkade avslag och ville göra om rekryteringsprocessen.

– Jag tänker på hur han uttrycker sig om feminism bland annat. Han ska ju ändå vara chef över ett stort antal kvinnor, säger vänsterpartisten Sanna Inga Poromaa.

Socialdemokraten Mats Taaveniku flaggade för att beslutet kan komma att rivas upp efter valet.

– Man kanske måste ta ett nytt ställningstagande om det blir en ny majoritet efter nästa val.

Selberg: Inget att uppröras över

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) tycker inte att inlägget är något att uppröras över och att allt som är skrivet är sant.

– De tycker ju att de är kraftfältet för feministisk politik, Men allt det här är ju skrivet innan han var tilltänkt som kommundirektör.

SVT Norrbotten söker Johan Bergstad för en kommentar.

Den politiska majoriteten i Kiruna valde att anställa Johan Bergstad som ny kommundirektör. Detta trots protester från samtliga oppositionspartier angående ovanstående inlägg. Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.