Helena Öhlund (S), kommunalråd Älvsbyn. Foto: SVT

Kommunen har inte gett upp hoppet

Uppdaterad
Publicerad

En gruva i Laver skulle betyda mycket för Älvsbyn och regionen menar Älvsbyns kommunalråd Helena Öhman (S) som ännu inte gett upp hoppet om en etablering.

Bolidens planer på att öppna upp den nedlagda Lavergruvan utanför Älvsbyn har tagits emot positivt av kommunledningen. Kommunalrådet Helena Öhlund (S) menar att Länsstyrelsens yttrande om att det finns risk för stora naturskador får stå för dem. Själv menar hon att det borde finnas plats för såväl gruva som turism och natur.

– Den här gruvan skulle göras i ett slutet system, som inte skulle läcka ut metaller till omgivningen, vilket faktiskt sker idag. Jag tror att det är viktigt att vi tar vår del i gruvetableringsansvaret och inte skjuter över ansvaret till länder som inte klarar av att ta ansvaret.

”Oerhört angeläget”

En gruvetablering i Laver har tidigare jämförts med Aitik rent storleksmässigt och från Bolidens sida menar man att det skulle kunna skapa 500 arbetstillfällen.

– En gruva skulle betyda väldigt mycket, inte bara för Älvsbyn utan för regionen, landsbygden och hela landet. Det känns oerhört angeläget, säger Helena Öhlund.

Mycket tyder ju på att detta blir en fråga för regeringen att ta ställning till. Hur ser du på det?

– Jag hoppas att regeringen fattar beslut att säga ja till en bearbetningskoncession.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lavergruvan

Mer i ämnet