Nedklottrad betongplatta kan snart bli utsiktsplats för midnattssolen och norrsken, berättar kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Foto: SVT

Kommunen tar över det ofullbordade Luossahotellet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det avbrutna hotellbygget på toppen av Luossavaara i Kiruna har stått övergivet och förfulat omgivningen i flera år. Men nu är en förändring på gång när kommunen tar över betongfundamentet av LKAB.

Betongskelettet har stått ofullbordat i över 10 år. Planen från början var att ett antal företagare i Kiruna skulle bygga ett spektakulärt hotell på toppen av Luossavaara men när det kraschade tog LKAB över fundamentet. Den har varit rivningshotad men nu tar Kiruna kommun över den ofullbordade hotellbygget.

– Vi har fått klartecken från LKAB att vi får överta betongfundamentet och att vi får pengar för vad det skulle kosta att riva bort det, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd i Kiruna.

Värmestuga och utsiktsplattform

Den här gången blir det inget hotell, kommunen ändrar inriktning på användningen. Men hur den ofullbordade hotellet ska byggas om och om hela betongskelettet ska användas  är inte klart i dagsläget

– Vi ska bygga en utsiktplattform för midnattssol och för norrsken. Men även en startplats för skidtävlingar och kanske någon sorts värmestuga, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd.

Stollift klar till sensommaren

Satsningen ingår i miljoninvesteringen som görs på området kring Luossavaara där en stollift  byggs på berget just nu som ska vara klar senare i sommar.

– Luossavaara är ett prioriterat område, när vi satsar stora pengar så gäller det att lägga på andra bitar så att ett plus ett blir tre i bästa fall, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.