Kommunen upphäver skoterförbud i renområde

Uppdaterad
Publicerad

Gabna samebys ansökan om skoterförbudsområde kan bli en fråga för regeringen. Kommun har beslutat att upphäva förbudet under påskveckan när det är som mest turister och fritidskörning i området.

– Påskledigheten är viktig för turismen, säger Stefan Sydberg (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Sätter ni alltså turismen och Kirunabornas friluftsliv före rennäringen?

– Vi måste göra en proportionalitetsbedömning, vilka konsekvenser det får för alla parter.

Fråga för regeringen

Området ligger söder om Torneträsk och är ett populärt fritidsområde. Enligt Gabna sameby är det också ett känsligt område inför kvalvningen.

Frågan ska åter upp för behandling i kommunen på måndag. Om inte kommunen backar tänker Gabna sameby låta sake gå till högsta insatans.

– Om dom inte ändrar på beslutet så går det till regeringen eftersom vi har överklagat dit, säger Lars-Eric Kuhmunen, ordförande i Gabna sameby.

Och om ni inte får något gensvar därifrån, vad händer då?

– Kaos.

Förbudet vållar debatt

Det här är det andra skoterförbudsområdet som vållar debatt i Kiruna på kort tid. Frågan har just i år blivit mer polariserad mellan rennäring och andra intressen.

– Ja, vi upplever det. Dels kommer förfrågningar om förbudsområden tidigare, alltså att det ska förbjudas över längre tid, dels blir det mer infekterat från alla parter, säger Stefan Sydberg.

Hur ska man komma tillrätta med det?

– Det är det vi hantera från politiken genom att lyssna på allas indömen och sedan fatta så goda beslut som möjligt.

Hur gjorde ni tidigare, gick ni bara på samebyns ansökan när ni fattade beslut?

– I mångt och mycket gjorde vi så, och det var inte riktigt rätt, utan vi måste titta till alla intresseområden som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.