Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur utflyttade tornedalingen Björn Ylipää reagerade när kommunerna uppmanade till husförsäljning för att ge plats till nya invånare. Foto: SVT

Tornedalskommunernas kritiserade uppmaning: Sälj ditt hus

Uppdaterad
Publicerad

Att marknadsföra ödehus är glesbygdskommuners nya sätt att locka till sig fler invånare, menar landsbygdsforskare Josefina Syssner. Men i Tornedalen väcktes en ilska när icke-folkbokförda i brev uppmanades överväga att sälja sina hus.
– Vi som har släktgård här – är det vår skyldighet att skaffa fram bostäder?, säger Björn Ylipää med sommarhus i Lovikka. 

Det är ett låst läge på bostadsmarknaden i Tornedalen. Trots att många hus står tomma stora delar av året vill få sälja, och det är svårt för de som vill köpa hus att bosätta sig i området. Det är frustrerande, menar Johanna Funck, projektledare för Hej Hemby. 

– Vi hoppas kunna bidra till ett större utbud av olika typer av bostäder och till att priserna går upp, så att husägare känner att det är en bra affär att sälja, säger hon i SVT:s Inte till salu.

Ingen ”trevlig läsning”

De som äger fastigheter i Tornedalen, men som bor någon annanstans, uppmanades i ett brev från kommunerna att överväga husförsäljning för att ”möjliggöra fortsatt utveckling”. En av de som tog illa vid sig av uppmaningen är Björn Ylipää. Som utflyttad tornedaling förstår han att syftet var att få glesbygden att leva, men han är inte beredd att släppa sommarhuset i Lovikka i Pajala kommun.

– Vi som flyttat härifrån känner en skam över att ha lämnat alla andra här. Vissa tycker nog att vi är svikare och brevet tryckte på de känslorna, säger Björn Ylipää.  
 
– Jag kan förstå i efterhand att det inte var trevlig läsning för alla. Vår tanke var inte att skrämma bort de som älskar bygden. Brevet var ämnat för de som funderat på att sälja, men som inte kommit sig för, säger Anna Andersson, kommundirektör i Övertorneå. 

Tomma hus på tapeten

Tornedalens kommuner är inte ensamma om att vilja använda till synes övergivna hus för att locka till inflyttning. Metoden är på tapeten, enligt Josefina Syssner, landsbygdsforskare vid Lidköpings universitet. Tidigare jobbade kommunerna mer med varumärkesuppbyggnad och turismutveckling för att väcka intresse för en ort. 
 
– Initiativen kommer från att man har en bygd som man är stolt över och vill utveckla. Samtidigt ser man att det finns många fina tomma hus som någon borde vara intresserad av att bo i, säger Josefina Syssner.

Vill du veta mer om Tornedalen och utmaningarna på bostadsmarknaden? Se hela Inte till salu söndagen den 28 november i SVT2 klockan 19:30 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer