Arjeplog stänger ned Medborgarservice (receptionen) på kommunhuset sedan personal blivit hotade och byggnaden vandaliserats. Foto: Arkiv, Kristian Åkergren/SVT

Kommunhuset i Arjeplog vandaliserat – stänger ned verksamhet

Publicerad

Under måndagen utsattes kommunhuset för skadegörelse med bland annat fönsterkross. Personal kände sig hotade av en man och nu stänger man ned receptionen tills skadorna är åtgärdade.

Händelsen inträffade vid 13-tiden under gårdagen och det började med att en person bröt husets skalskydd genom att bruka våld på fönster och dörrar.

Flera personer ingrep och larmade polisen som frihetsberövade mannen som fick följa med till stationen för förhör. En anmälan om olaga intrång samt skadegörelse upprättades.

Uppsökte sjukvård

Personal uppsökte sjukvård för att kontrollera skador som uppstått i samband med utrymningen av lokalen. Men enligt kommunchefen ska alla ha klarat sig utan fysiska skador.

– Det här har påverkat oss alla. Under tisdagen har vi vidtagit ett arbete för att ge stöd till våra personer och funktioner som påverkats av händelsen, säger Peter Andersson, kommunchef, i ett pressutskick.

Stänger receptionen

Som en följd av händelsen kommer Arjeplogs kommun att stänga Medborgarservice (receptionen) tills skadorna är åtgärdade.

– Hot och våld mot enskilda och verksamheter inom kommuner är tyvärr allt mer vanligt förekommande i samhället. Vi vill säkerställa en trygg arbetsmiljö för medarbetare och besökare. Vi tar allvarligt på det inträffade och jag vill tacka berörd personal för att händelsen inte eskalerade ytterligare, säger Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.