Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är exalterad över den planerade gruvdriften i Kallak. Foto: SVT

Kommunledningen hoppas på gruvdrift i Kallak

Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) hoppas på gruvdrift i Kallak och 550 nya jobb i kommunen.

– Det är svårt att föreställa sig vilken positiv injektion det skulle vara för oss, säger han.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson har hela tiden varit positiv till Beowulfs planer på gruvbrytning i Kallak, tre och en halv mil väster om Jokkmokk.

Och han delar riksdagens konstitutionsutskotts (KU) kritik av den historiskt långsamma handläggningen av gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession för gruvdrift.

”Mer än gröna näringar”

– Min uppfattning är att näringspolitiken måste handla om betydligt mer än gröna näringar och pittoreska artiklar i Dagens Nyheter och inslag i Landet runt. Det måste vara en konkret industripolitik och det är klart att vi socialdemokrater är besvikna över de här turerna. Hade det fungerat som det ska hade vi redan nu haft flera hundra nya arbetstillfällen i kommunen, säger Robert Bernhardsson.

Men trots det känner han också en viss optimism inför framtiden efter KU:s kritik av departementet för ”en försening som inte är acceptabel”.

”Positiv injektion”

Och det är sysselsättningseffekten som är det viktigaste för honom.

– Jag tror inte att det går att föreställa sig vilken jättestor positiv injektion upp till 550 nya jobb skulle vara för Jokkmokks kommun och vårt näringsliv och våra entreprenörer. Det skulle vara som mellan 5 000 och 6 000 nya jobb i Luleå, säger Robert Bernhardsson som tror att Unesco kommer att säga ja till en gruva nära världsarvet  Laponias yttre gräns.

– Det är fyra mil till Laponias gräns och Unesco kan inte göra anat än att okeja projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer