Hör kommunalrådet Gunnar Selberg (C) och oppositionspolitikern Mats Taaveniku (S) om hur de ser på konflikten mellan LKAB och Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunledningens krav står kvar – släpper inte fram planen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om detaljplanen, som enligt LKAB, hotar gruvdriften i Kiruna fanns inte med på kommunstyrelsens sista möte innan sommaren.
Kommunledningen håller fast vid sina krav för att släppa igenom planen.

I dag kom det fram att LKAB:s ledning begärt, i en skrivelse till finansdepartementet, att regeringen ingriper med ett planföreläggande mot Kiruna kommun. Enligt gruvjätten fördröjer kommunen detaljplanen och nu hotar stopp i gruvdriften.

Samtidigt håller kommunstyrelsen möte under dagen och socialdemokraterna, som är i opposition, väckte visserligen frågan som extrapunkt när mötet inleddes, men det är högst ovisst om det kunde bli en beslutspunkt under måndagskvällen.

Släpper detaljplanen när LKAB går med på kommunens krav

Kommunledningen, med centerpartisten Gunnar Selberg i spetsen, står under alla omständigheter fast vid sina krav. Selberg har också varit medveten om LKAB kan komma att begära ett regeringsingripande.

Han är fortsatt beslutsam släppa detaljplanen först när LKAB går med på kommunledningens krav. Det handlade först om en centrumnära järnvägsstation och ett nytt sjukhus som är lika stort som det befintliga.

Kompensera för befolkningsminskning

Nu är kravet i stället att LKAB ska kompensera för den befolkningsminskning som kommunledningen anser att stadsomvandlingen ger upphov till.

I videon ovan hör du kommunalrådet Gunnar Selberg (C) och socialdemokraten Mats Taaveniku, oppositionspolitiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.