Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maria Nyström, enhetschef för avfall i Boden, vad som händer när äggskal slängs i de gröna kompostpåsarna. Foto: Adam Berlin/SVT

Kompostpåsarna lurar norrbottningar – äggskal förstör maskineriet

Publicerad

De gröna kompostpåsarna som finns att hämta gratis för många norrbottningar har skapat förvirring eftersom texten på påsarna säger att det går att slänga äggskal i dem. Nu är det på väg att göras helt nya påsar där det inte står att äggskal slängs i gröna påsen.

I Norrbotten går stora delar av matavfallet till biogasanläggningen i Boden där de inte blir kompost utan biogas. Det betyder att flera saker som annars slängs i komposten i stället ska gå i brännbart.

På påsarna står det nu att ägg ska slängas med matavfallet med det förstör biogasanläggningen.

– Äggskalen ställer till det i rören. De blästrar rören från insidan, säger Maria Nyström, enhetschef för avfall i Boden.

Nya påsar på väg

Texten på de påsar som finns i många kommuner just nu bygger på att det går till kompost, vilket inte stämmer i Norrbotten. Det pågår ett arbete mellan kommunerna att ta fram nya påsar med korrekt information.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar avfallsexperten Maria Nyström fem saker du inte får slänga bland matavfallet. Foto: Staffan Claesson/Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.