Konflikten som kan äventyra Kirunagruvans framtid

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt som kan innebära att gruvan i Kiruna måste stängas har uppstått mellan Kirunas kommunledning på ena sidan och LKAB och den politiska oppositionen på den andra sidan.

Situationen har uppstått efter kommunalrådet Gunnar Selbergs beslut i arbetsutskottet att avslå LKAB:s planbeskedet om gruvstadspark 3.

Buffertzon

En gruvstadspark är en buffertzon mellan staden och gruvan. Den bildar ett grönområde av den del av Kiruna som måste rivas när gruvan expanderar in mot staden. Så småningom när markdeformationerna gör att marken är osäker att beträda omvandlas gruvstadsparken till ett gruvindustriområde.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Kostnaderna

Det har tagits beslut om gruvstadsparker tidigare men när Gruvstadspark 3 var uppe i kommunens arbetsutskott blev beslutet att LKAB:s ansökan om planbesked avslås.

– Det är för att vi inte känner oss trygga med sjukhuset, järnvägsstationen och järnvägsdragningen och vissa andra kostnader också som är förknippade med stadsomvandlingen. Det är saker som vi skulle vilja få på plats först, säger kommunalrådet  Gunnar Selberg (C).

”Tar LKAB som gisslan”

LKAB reagerar kraftigt och menar att kommunen försöker att spela ut bolaget med planmonopolet, med beslutet att inte anta planbeskedet för Gruvstadspark 3.

– Här har man valt att ta LKAB som gisslan för en massa angelägenheter som är statens och region Norrbottens sak. Vi fattar inte hur de tänker, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB.

”En tung spelare”

– LKAB är en jättetung spelare här, de skulle kunna skicka en tydlig signal om att om Kiruna har haft en centrumnära järnväg tidigare så ska man få det även i framtiden, säger Gunnar Selberg (C).

– Antas inte planen för Gruvstadspark 3 så stannar gruvan. När vi uppnår miljövillkoren så måste beslut om detaljplaneändringar vara tagna, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet